Vogue Nederland herdenkt afschaffing slavernij met vroege Zwarte Piet

image Nadat Dhani Mau van de blog Fashionista opmerkte dat de Nederlandse Vogue een editorial had gedaan met blackface, het fetisjistisch reduceren van mensen tot hun donkere huidskleur om datgene vervolgens te kunnen consumeren of verhandelen door het zelf op te doen, en Jezebel er ook over berichtte was het tijd dat het naast Facebook ook op een nationale nieuwssite zou verschijnen.

Sabrina Meijer plaatste op NU.nl, van bladenuitgever Sanoma en SBS, een artikel over hoe in het buitenland naar de editorial in Vogue werd aangekeken. In het stuk van Meijer schildert zij de modebladen af als slachtoffers - ‘Eerder lagen bladen als Numéro, L’Officiel en Vogue Paris ook al onder vuur om dezelfde reden' - zonder eigenlijk de reden te vermelden waarom ze aangesproken worden op hun belachelijke editorials. 

Het is niet slechts omdat ze zwarte schmink opheeft en een zwarte pruik, maar het gaat om wat het opdoen van zwarte schmink en een zwarte pruik naar verwijst. Vogue Nederland stelt dat ze geïnspireerd zijn door Marc Jacobs die op zijn beurt door Grace Jones en Josephine Baker is geïnspireerd. Waar Marc Jacobs in zijn werk deze twee vrouwen niet heeft gereduceerd tot hun huidskleur doet Vogue Nederland dat wel.

Wat dit nog stuitender maakt is dat de berichtgeving van Sabrina Meijer juist datgene blootlegt dat hier in Nederland aan de hand is. De mensen met macht worden neergezet als de slachtoffers. De aggressiviteit volgens deze kijk komt van de modellen die door hun huidskleur en haar worden geweigerd omdat fotografen stellen dat hun neuzen wegvallen in foto’s, zoals Maaik de Boer de structurele uitsluiting van donkere modellen op 1 maart in RTL Boulevard probeerde te rationaliseren.

Nederland heeft nog steeds niet door hoe om te gaan met haar verleden als mensenhandelaren en verrijking door gewelddadige onderdrukking. Te veel mensen in posities van macht, zoals bij Sanoma en SBS, kijken nog steeds liever de andere kant op. Kijk maar naar hoeveel bladen Sanoma uitgeeft en de rol die vrouwen en mannen met een donkere huidskleur daarin spelen. Neem alleen maar een kijkje naar de kaften hier. Bij SBS is het niet veel beter. En bij G+J, de uitgevers van Vogue Nederland onder licentie van Conde Nast, is het helemaal erbarmelijk.

De enige manier om dit te verbeteren is om aan te geven dat dit niet kan en dat er een mentaliteitsverandering nodig is. Je kan ze hier op twitter en op hun facebookpagina bereiken.